18 Aralık 2010 Cumartesi

Hediyeleşme

Kadınlar Klubüne ait forumda 2010 Ağustos anneleri ile süren bir dostluğumuz var. Sağolsun başkanımız bir hediyeşme etkinliği düzenledi. Biz bir erkek bebiş annesine hediye gönderdik geçen hafta. Bugün de bir erkek bebiş annesinden minik kuşa cicileri geldi...:))))

Öncelikle bu hediyeleşme gerçekten ne kadar heyecanlı bir bekleyişe sebep oldu anlatamam. Eşim bile bu meraktan nasibini aldı. Dinimizde de hediyeleşme önemli, kültürümüzde de.

Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: Rasûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Hediyeleşin, zira hediye, kalpte muhabbete vesile olur. " [1]

Kültürümüzde hediyeleşme ise şöyle anlatılımış bir makalede...

" Hediye gönül alır, kırılan kalpleri onarır, fedakârlık yapar, sevgi ve saygılarını göstermiş olurlar.Hediye alışverişinin güzel ve anlam­lı bir şekilde nasıl işlendiğine, hediyeleş-menin aşk, sevgi, fedakârlık, samimiyet, cömertlik gibi duygulara nasıl tercüman olduğuna Piedra Irmağının Kıyısında Oturdum Ağladım adlı roman içerisin­de anlatılan bir masalda tesadüf ettik. Kahraman, annesinden dinlediği masalı şu şekilde anlatmaktadır: Bir delikanlı ile bir genç kız birbirlerine deli gibi âşık olurlar. Birbirlerini o kadar çok sever­ler ki nişanlanmaya karar verirler. Ge­nellikle nişanlılar birbirlerine hediyeler sunarlar. Ancak delikanlı yoksuldur ve hediye alacak parası yoktur. Sahip ol­duğu tek zenginlik, ona dedesinden ka­lan saattir. Delikanlı, sevgilisinin güzel saçlarını düşünerek ona gümüş bir tarak almak ister. Bunun için de dedesinden kalan kol saatini satmaya karar verir. Aynı şekilde genç kızın da sevdiği erkeğe nişanlılık hediyesi alacak parası yoktur. O da yaşadığı yerin en büyük tüccarına giderek, kestirdiği saçlarını satar. Eline geçen parayla da sevdiği adamın saati­ne altın bir köstek satın alır ve nişan­lanacakları gün buluştuklarında genç kız nişanlısına, onun sattığı saat için bir köstek; delikanhysa genç kıza, kızın kestirdiği saçlarını taraması için gü­müş bir tarak hediye eder (Coelho 2004: 203-204). Hediyelerin kullanılacağı alan kalmamış olsa da niyet ve fedakârlık unutulmayacak kadar büyük ve önemli boyuttadır.Türk kültüründe hediye alışverişi, verildiği zamanlara göre çeşitlilik gös­termektedir. " [2] 

  Tüm bu bilgilerden sonra bizim hediyeleşme etkinliğinin ayrıntıları. Oldukça zor oldu hediye seçmemiz. Ne alacaktık? Beğenilecek miydi? Bebekle dışarı çıkmak zor olduğundan e-bebek mağzasına gidilip yaklaşık 1 saat sürede seçildi hediyelerimiz. Ama insanın hiç tanımadığı birine hediye alması inanın çok farklı bir duygu. Ben ilk defa yaşadım bunu. Ama daha da farklısı hiç tanımadığın birinden hem de bebişin için hediye gelmesi. Hediyeleşmeyi düzenleyen, hediyeleşmeye katılan tüm arkadaşlara teşekkürler. Bu duyguları bize yaşattıkları için...:))))

İşte hedileyelerimiz...



               [2]  http://www.kazakturklerivakfi.org/

1 yorum:

Adsız dedi ki...

cok seker olmussun canım kısmet bız alcaktık kızımla sana hedıye ama nasıp baska zamana ıns

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!